"Ik ben een 40-jarige vrouw, een zelfstandige ondernemer en woon in Parijs. Ik was vastbesloten en heb een uniek pad afgelegd. Nu ben ik moeder van een geweldig kind – het resultaat van mijn keuze en mijn wens om in mijn eentje een gezin te stichten."
"Na het aflopen van een relatie vlak voor COVID besefte ik dat ik niet om de relatie zelf treurde, maar om de gemiste kans om moeder te worden. Toen begreep ik dat ik mijn eigen gezin wilde stichten. Voor mij was wachten op een partner of vaderfiguur geen optie – ik wilde een gezin stichten met mijzelf en mijn kind, ondersteund door mijn hele familie (ouders, broers en zussen, neven en nichten, enz.). Het gebruik van een spermadonor was nooit een back-upplan; het was altijd mijn plan A.
Ik begon onderzoek te doen naar donorconceptie en de verschillende beschikbare behandelingsopties. Ik nam de tijd om dit alleen te doen en de situatie op mijn eigen manier te verwerken zonder het eerst met anderen te bespreken. Ik heb ook gekeken naar de logistieke aspecten, het zwangerschapsverlof en de ouderlijke rechten, terwijl ik ook aan mijn professionele verplichtingen moest voldoen.
Ik heb altijd een sterke band met Scandinavië gevoeld, en ik wist dat Denemarken een leider was op het gebied van vruchtbaarheidsbehandeling met hoogwaardige donoren. Na het zoeken naar een kliniek met goede beoordelingen, heb ik een gespecialiseerde kliniek in Frankrijk geraadpleegd om mijn vruchtbaarheid te beoordelen. Gelukkig was mijn vruchtbaarheid uitstekend, en IUI werd aanbevolen als de beste optie.
Toen verstoorde COVID-19 mijn plannen, maar het gaf me nog meer tijd om na te denken over mijn beslissing. Toen alles weer stabiel was, deelde ik mijn plannen met een paar goede vrienden. Eindelijk kwam de dag van mijn inseminatie in Kopenhagen.
Het was een mooie, zonnige dag in juli toen ik mijn vlucht naar Denemarken nam. Ik had geen specifieke verwachtingen, wetende dat het meerdere pogingen zou vergen. Toen ik bij de kliniek aankwam, was de sfeer warm en gastvrij. Het inseminatieproces was snel en pijnloos, en het personeel complimenteerde me met mijn kalmte en sereniteit gedurende de hele procedure. Ik voelde me ongelooflijk ontspannen, alsof dit gewoon een natuurlijke stap in mijn traject was.
Na de inseminatie ging ik naar Nyhavn, een iconische plek in Kopenhagen, om een selfie te maken. Het was een symbolisch moment voor mij, een soort "reality check" – ik deed wat ik me altijd had voorgenomen, maar zonder zekerheid dat het onmiddellijk zou werken. Het was een vreemd gevoel om daar alleen te zijn, geconfronteerd met een onzekere toekomst, maar toch kalm en zelfverzekerd. Ik had geen grote verwachtingen, maar ik wist dat dit mijn pad was, hoelang het ook duurde.
De volgende dag heb ik genoten van een lange wandeling door de stad, met een lichthartig en vrij gevoel. Het is een herinnering die ik koester omdat twee weken later een positieve zwangerschapstest mijn leven op de meest ongelooflijke manier veranderde. Drie jaar na die selfie in Nyhavn stond ik op dezelfde plek, ditmaal met mijn kleintje – bewijs dat mijn droom werkelijkheid was geworden."
"Het internet was mijn belangrijkste informatiebron, Google werd al snel mijn beste vriend. Aangezien ik in onderzoek werk, voelde deze aanpak voor mij natuurlijk aan. Ik onderzocht een verscheidenheid aan bronnen, van blogartikelen en wetenschappelijke studies over de psychologische effecten van donorconceptie tot hulpbronnen die verstrekt worden door spermabanken en klinieken.
In Frankrijk begreep de arts die ik eerst heb geraadpleegd mijn beslissing helemaal niet. Hij vertelde me dat ik "gek" was, maar ook dat ik "aantrekkelijk genoeg was om een man te vinden". Deze verouderde mentaliteit dwong me om professionals te zoeken die mijn visie deelden.
Toen ik sprak met Born Donor Bank en de Vitanova-kliniek in Denemarken, had ik meteen het gevoel dat ik gehoord, begrepen en gesteund werd zonder oordeel."
“Voor mij was het de meest natuurlijke beslissing om solomoeder te worden - zoals een licht dat aangaat. Het was een keuze die ik altijd in me had. Dit was nooit een "Plan B" - het was mijn Plan A. ik heb altijd traditionele normen uitgedaagd, en ik was klaar om het gezin te omarmen dat ik wilde.
Voor mij was stabiliteit de sleutel. Ik wilde niet dat mijn kind opgroeide in een instabiele gezinsomgeving, dat was een van de belangrijkste redenen waarom ik dit besluit nam. Ik wist dat dit een haalbaar plan voor mij was, hoewel ik natuurlijk zorgen had over logistiek, het evenwicht tussen werk en privé en financiën. Maar zijn dit niet de uitdagingen waar alle gezinnen mee geconfronteerd worden, of ze nu eenoudergezinnen zijn of niet?"
"Ik koos voor Denemarken voor mijn behandeling, en Born Donor Bank was een voor de hand liggende keuze. Denemarken biedt vruchtbaarheidsbehandelingen van hoge kwaliteit met strenge regels, die veiligheid en transparantie garanderen.
Na het vergelijken van verschillende aanbieders en het verrichten van grondig onderzoek, raakte ik gecharmeerd van Born vanwege hun hoge donorkwaliteit, goed gecontroleerde profielen en uitstekende klantenservice. Bovendien zijn de Deense wetten inzake spermadonatie veel gereguleerder dan in andere landen, zoals de Verenigde Staten, wat mij geruststelde."
"De belangrijkste factor voor mij was dat mijn kind een fysieke gelijkenis met mij zou delen, waardoor hij/zij een reflectie van zichzelf kon zien in zijn/haar familie. Ik wilde ook een donor met een zuivere medische geschiedenis, en Born zorgt ervoor dat al hun donoren aan deze standaard voldoen.
Een ander belangrijk criterium was een open donorprofiel, zodat mijn kind in de toekomst contact kon opnemen met de donor als hij/zij dat wilde. Na het filteren van mijn opties, kwam ik een donorprofiel tegen dat meteen goed aanvoelde. De foto uit de kindertijd raakte me: zijn vriendelijke gezicht en brutale glimlach overtuigden me ervan dat hij de ware was.
Op dat moment had hij geen bevestigde zwangerschappen, maar ik voelde me zo sterk over mijn keuze dat ik toch doorging, wetende dat er maar één flacon beschikbaar was. Later vertelde Born me dat er meer flacons beschikbaar waren voor broers en zussen, wat ik nu aan het overwegen ben."
"Denemarken was de voor de hand liggende keuze. Het was handig in termen van logistiek (nabijheid, betrouwbare vervoersverbindingen), en het wettelijk kader voor spermadonatie is beschermend en transparant. Denemarken staat bekend om zijn hoogwaardige klinieken en uitstekende spermadonorscreening.
Bovendien zorgen de Deense wetten voor spermadonatie voor goed gereguleerde procedures, wat mij in vergelijking met andere landen geruststelde."
“Vruchtbaarheidsbehandeling en zwangerschap kunnen ongelooflijke trajecten zijn, maar de echte uitdagingen beginnen zodra de baby arriveert. Ik had het geluk een soepele zwangerschap te hebben, maar de realiteit van het moederschap als solomoeder is soms veeleisender dan ik had verwacht.
Het is van essentieel belang om dit traject niet alleen te doorlopen. Zoek ondersteuning, maak back-upplannen en aarzel niet om om hulp te vragen. Het is belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, zelfs als het alleen maar voor een massage of een solo-uitstapje is. Een sterk ondersteuningsnetwerk, of het nu gaat om familie, vrienden of online gemeenschappen, is van cruciaal belang.
Goed georganiseerd zijn is belangrijk, omdat jijzelf de enige bent die alles moet beheren. Maar met een goede planning wordt het gemakkelijker. Dit traject vergt veel energie, maar het is elk moment waard."
"Het is belangrijk om op je instinct te vertrouwen en je eigen weg te volgen. Als iets goed voor je voelt, ga er dan voor!
Wacht niet te lang om deze beslissing te nemen, aangezien vruchtbaarheidsbehandeling lang en uitdagend kan zijn, en het kan na verloop van tijd ingewikkelder en duurder worden.
Laat je vooral niet weerhouden door de mening van anderen. Als men mij vraagt: "Waar is de vader?" antwoord ik simpelweg: "Mijn kind heeft geen vader - hij heeft zijn moeder."
Ik heb deze weg met trots gekozen, en het is absoluut geen schande dat ik er zelf voor heb gekozen om solomoeder te zijn."
Vind ons op
Andere locaties
Boulevarden 6, 1e verdieping, 9000 Aalborg
Ole Suhrs Gade 19, begane grond, 1354 Kopenhagen
Havnegade 18, 1e verdieping, 5000 Odense
Ma:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
Za - Zo:
9:00 - 15:45
9:00 - 19:00
9:00 - 15:45
9:00 - 19:00
9:00 - 15:15
Gesloten
Sluitingsdagen Pasen 2025: De laatste dag voor het verzenden van bestellingen vóór Pasen is 15 april. Houd er rekening mee dat er vertragingen kunnen optreden vanwege de feestdagen. Bestellingen die op 15 april worden verzonden, komen mogelijk pas op 22 april aan bij uw kliniek. Ons kantoor is gesloten op de volgende data: 17 april, 18 april en 21 april.