Annsofie is 24 jaar, en ze woont samen met haar verloofde Thomas die 27 is. Hun stap naar het ouderschap begon meer dan 2 jaar geleden. Ze waren ervan overtuigd dat het zo zou lukken. Ze werden altijd gewaarschuwd dat, met name als je jong bent, de kans dat je makkelijk zwanger raakt groot is. Maar er gebeurde niets.
"Als ik terugkijk op de seksuele voorlichting die ik heb gehad, dan leerden we eigenlijk alleen maar hoe je een condoom om een banaan doet om een zwangerschap te voorkomen. Ik denk dat het goed zou zijn als we informatie zouden krijgen over wat de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen kan beïnvloeden en als we wat meer inzicht zouden krijgen in hoeveel mensen moeite hebben om zwanger te worden. En ik denk dat het belangrijk is om er open over te praten."
Na 9 maanden vruchteloos proberen zwanger te worden, ging Thomas naar de dokter om de kwaliteit van zijn zaad te laten testen. Het stel wist al dat Annsofie genoeg eicellen had, want ze was al onderzocht. Helaas kreeg Thomas al snel te horen dat niet alles in orde was en dat de kwaliteit van zijn zaad aanzienlijk lager was dan het zou moeten zijn. Daarom werden ze direct doorverwezen naar de Køge Fertiliteitskliniek.
"Thomas moest vervolgens nog twee extra spermamonsters opsturen naar Køge Fertility Clinic. Het eerste en tweede monster bevatten respectievelijk 0 en 2 miljoen actieve zaadcellen, wat erg laag is. Daarna moesten we 11 maanden wachten omdat er helaas zo'n lange wachttijd is voor de eerste behandeling."
Tijdens de wachttijd slaagden Annsofie en Thomas erin om tegen alle verwachtingen in op natuurlijke wijze zwanger te worden. De roze droom van een baby eindigde echter in een spontane abortus in de 7e week.
"Het was een zware klap omdat het voor ons een wonder was dat we zwanger waren. We dachten dat we vruchtbaarheidsbehandelingen en alle moeilijkheden konden vermijden, maar het heeft niet zo mogen zijn. Hierna startte het hele proces van het verkrijgen van eicellen. Gelukkig konden we in totaal 9 eicellen opslaan en hebben we daarna verschillende keren eitjes laten terugplaatsen, maar helaas is het nog niet gelukt."
Terwijl Annsofie en Thomas hun eitjes laten implanteren en iedere keer opnieuw wachten en hopen, krijgen hun vrienden één voor één kinderen. Hoewel ze heel blij voor hen zijn, maakt het ook andere, moeilijke gevoelens bij hen los.
"Gelukkig was het voor onze vrienden supermakkelijk, want ze waren snel zwanger. Het is niet dat we niet blij voor hen kunnen zijn, want dat zijn we echt, maar het is pijnlijk dat het voor ons zo moeilijk is. Ik heb me heel jaloers en boos gevoeld omdat we dachten: "Waar hebben we dit aan verdiend? En naast de jaloezie was er ook veel schuldgevoel."
Al vroeg in het proces besloten Annsofie en Thomas om open en eerlijk over hun vruchtbaarheidsproblemen te praten met zowel familie als vrienden, zodat zij hun reacties op bepaalde momenten beter konden begrijpen. Hun openheid heeft ze erg geholpen en ze hebben veel begrip en steun gekregen uit hun naaste omgeving. Desondanks zijn ze in hun sociale kringen nogal wat meningen en opmerkingen tegengekomen waar ze wel zonder hadden gekund.
"Er zijn opmerkingen als 'ontspan gewoon een beetje, dan gebeurt het wel', maar feit is dat er een probleem is, dus we kunnen ontspannen zoveel we willen, maar de kans dat het vanzelf gebeurt is heel erg klein. En dan zijn er ook nog mensen die zoiets zeggen als: Je bent nog zo jong, doe het rustig aan. Maar het maakt niet uit hoe oud je bent, het is zwaar om te worstelen met onvruchtbaarheid. Tenzij je zelf vruchtbaarheidsbehandelingen hebt meegemaakt, is het moeilijk om de bijbehorende emoties te begrijpen. Voordat we er middenin zaten, had ik er nooit over nagedacht hoe moeilijk het zou zijn."
Annsofie is nu begonnen met het delen van hun ervaringen op sociale media, in de hoop dat het anderen kan helpen die ook worstelen met vruchtbaarheidsproblemen en kinderloosheid, zodat ze zich misschien iets minder alleen voelen.
"Toen we er iets over deelden op mijn YouTube-kanaal, waren er binnen 3 dagen 65.000 views, en toen dachten we, oké, dat is veel. Er zijn echt heel veel mensen die met hetzelfde worstelen als wij."
Hoewel Annsofie en Thomas veel moeite doen om het beste uit elke dag te halen, vragen hun vruchtbaarheidsproblemen en het behandelingsproces veel van hun aandacht en de onzekerheid en het wachten zijn enkele van de dingen waar ze het meest mee worstelen. Ondanks dat denken ze er zeker niet aan om op te geven.
"De wachttijd en niet weten of het ooit zal lukken is zwaar. Als we een datum zouden hebben, zouden we tenminste iets hebben om naar uit te kijken, maar niet weten of het morgen of over 4 jaar of nooit zal gebeuren, dat is heel moeilijk voor mij."
New Paragraph
Vind ons op
Andere locaties
Boulevarden 6, 1e verdieping, 9000 Aalborg
Ole Suhrs Gade 19, begane grond, 1354 Kopenhagen
Havnegade 18, 1e verdieping, 5000 Odense
Ma:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
Za - Zo:
9:00 - 15:45
9:00 - 19:00
9:00 - 15:45
9:00 - 19:00
9:00 - 15:15
Gesloten
Sluitingsdagen Pasen 2025: De laatste dag voor het verzenden van bestellingen vóór Pasen is 15 april. Houd er rekening mee dat er vertragingen kunnen optreden vanwege de feestdagen. Bestellingen die op 15 april worden verzonden, komen mogelijk pas op 22 april aan bij uw kliniek. Ons kantoor is gesloten op de volgende data: 17 april, 18 april en 21 april.