Het logo van de Born Donor Bank is rood met een hart in het midden.
Een vraagteken gratis icoon op een witte achtergrond

Help

Ben je verdwaald in de spermabankwereld? Hier vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen van onze klanten. 

Contact

Veelgestelde vragen over donorsperma

Beginnen aan het traject naar het ouderschap kan zowel spannend als uitdagend zijn, en het is niet meer dan logisch om onderweg veel vragen te hebben. Wij hebben een lijst samengesteld van de meest gestelde vragen over spermadonatie en alles wat ermee te maken heeft. Als u het antwoord dat u zoekt niet kunt vinden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om u te helpen en eventuele vragen te beantwoorden.

Spermadonor en spermadonatie

  • Wat is het verschil tussen een donor met ID-release en een donor No ID-release?

    Wanneer u ervoor kiest om een kind te krijgen met behulp van een spermadonor, moet u kiezen tussen een open donor (ook wel bekend als donor met ID-release) en een gesloten donor (ook wel bekend als een donor No ID-release).


    • Donor met ID-release: Een donor met ID-release is een donor met wie het donorkind contact kan opnemen zodra het kind 18 jaar is (of eerder, afhankelijk van de regelgeving in het behandelland). Dit betekent dat de kinderen de contactgegevens krijgen en de mogelijkheid hebben om contact op te nemen of meer te weten te komen over hun donor.

    • Donor zonder ID-release: Een donor zonder ID-release is een donor met wie op geen enkel moment contact kan worden opgenomen door het donorkind. De spermabank kent de identiteit van de donor, maar mag deze niet delen. Het donorprofiel bevat echter nog steeds enkele persoonlijke gegevens. Deze categorie stond voorheen bekend als anonieme donoren.

    Het is belangrijk dat u over de verschillende voorwaarden in uw behandelland leest voordat u bestelt, en neem contact met ons op als u meer informatie nodig heeft over uw opties.

  • Wat betekent max 25 en max 75?

    Dit zijn onze wereldwijde gezinslimieten bij Born.


    • Max 25: Een max 25-donor heeft een wereldwijde limiet van 25 gezinnen die met behulp van het sperma van die donor kinderen kunnen krijgen.

    • Max 75: Een max 75-donor heeft een wereldwijde limiet van 75 gezinnen die met behulp van het sperma van die donor kinderen kunnen krijgen.

    We hebben naast de nationaal ingevoerde limieten deze wereldwijde limieten voor het aantal door een donor gecreëerde gezinnen vastgesteld omdat we sterk geloven in volledige transparantie en ethische praktijken. We hebben wereldwijde limieten gesteld aan al onze donoren, en deze worden altijd duidelijk weergegeven op alle donorprofielen op onze website. 

    Als u meer wilt weten over waarom gezinslimieten belangrijk zijn voor spermadonatie, kunt u hier veel meer informatie vinden.

  • Ik ben alleenstaand – kan ik moeder worden door een spermadonor te gebruiken?

    Ja. Of u nu deel uitmaakt van een stel of alleenstaand bent, u kunt sperma van ons kopen om een kind te verwekken. Er kunnen echter verschillende regels gelden van land tot land. Daarom raden wij u aan de regelgeving in uw behandelland te volgen. Wij helpen u altijd graag bij het vinden van een donor. 


    Als u een bewust alleenstaande moeder wilt worden, hebben we een aantal adviezen verzameld die u op weg naar ouderschap kunnen helpen.

Sperma-eenheden 

  • Welk type eenheid moet ik bestellen voor mijn behandeling?

    Het type eenheid dat u moet bestellen is afhankelijk van de bijzonderheden van uw behandelplan en de aanbevelingen van uw vruchtbaarheidsadviseur/-kliniek. Wij verkopen zowel verwerkte als onverwerkte sperma-eenheden. ICI-eenheden zijn onverwerkt, terwijl IUI-eenheden worden voorbereid voor de meest voorkomende vormen van behandeling in de vruchtbaarheidsklinieken. 


    IUI-behandeling

    • Minimaal 1 IUI-eenheid MOT20+ of 2 IUI-eenheden MOT10+ per behandeling.

    IVF- en ICSI-behandeling

    • 1 IUI-eenheid MOT5+, MOT10+ of mogelijk 1 IUI-eenheid MOT20+ per behandeling

    ICI-behandeling

    • Minimaal 1 MOT20+-eenheid

    Voordat u eenheden bestelt, moet u ook met uw kliniek bespreken welk type eenheid en welke MOT (motiliteit) nodig zijn voor uw behandeling.

  • Hoeveel eenheden moet ik bestellen?

    Het aantal eenheden dat u moet bestellen, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:


    • Type vruchtbaarheidsbehandeling: Verschillende behandelingen kunnen verschillende aantallen eenheden vereisen. Voor IVF zijn bijvoorbeeld minder eenheden nodig dan voor IUI.

    • Plannen voor toekomstige broers/zussen: Als u in de toekomst meer kinderen wilt hebben van dezelfde donor kunt u extra eenheden bestellen om de beschikbaarheid te garanderen, omdat we niet kunnen garanderen dat uw donor in de toekomst over eenheden beschikt. Als u in de toekomst voor meer kinderen dezelfde donor wilt gebruiken, raden wij u aan extra eenheden aan te schaffen. 

    • Kliniekaanbevelingen: Uw vruchtbaarheidskliniek kan begeleiding bieden op basis van hun ervaring en uw specifieke situatie.

    In het algemeen is één eenheid per behandeling vereist. Als u eenheden wilt kopen voor verschillende behandelingen of toekomstige broers/zussen, is het mogelijk om eenheden in onze faciliteit op te slaan. We raden u altijd aan om eenheden te kopen voor toekomstige broers/zussen. Eenheden kunnen bij Born worden opgeslagen tegen extra kosten voor opslag. 


    Vruchtbaarheidsklinieken adviseren vaak het bestellen van meerdere eenheden (bijv. 3-6) om verschillende behandelingscycli te bestrijken. Dit biedt een grotere kans op succes en consistentie in het geval dat meerdere pogingen nodig zijn.

  • Kan ik eenheden reserveren voor later gebruik?

    Het is mogelijk om eenheden te kopen en ze hier op onze locatie voor later gebruik op te slaan. Wij raden u aan deze optie te kiezen voor het geval u zeker wilt weten dat er eenheden van de gewenste donor beschikbaar zijn op het moment van uw behandeling, of voor het geval u in de toekomst meer dan één kind wilt hebben.

  • Kan ik opgeslagen eenheden teruggeven en een restitutie ontvangen?

    Ja, als u hier op onze locatie eenheden koopt en opslaat, biedt ons terugkoopbeleid u de mogelijkheid om eenheden aan ons terug te verkopen tegen 75% van de aankoopprijs gedurende maximaal twee jaar nadat de aankoop is gedaan. Deze aanbieding is alleen van toepassing als de eenheid/eenheden hier in onze faciliteit is/zijn opgeslagen en omvat geen restitutie van betaalde opslagkosten.

  • Kan ik eenheden op mijn thuisadres laten bezorgen?

    Nee, het is niet mogelijk om eenheden te ontvangen voor behandeling op een privé-adres. Wij leveren uitsluitend aan gelicentieerde klinieken waar we een formele samenwerking mee hebben. We verwijzen u graag door naar een van onze partnerklinieken. Neem contact op met onze klantenservice op sales@borndonorbank.dk  voor meer informatie over onze partnerklinieken.

  • Waar kan ik mijn eenheden laten bezorgen?

    Eenheden kunnen worden geleverd aan klinieken met een vergunning waarmee we een formele samenwerking hebben. Wij zullen de levering regelen om ervoor te zorgen dat de eenheden correct worden behandeld en opgeslagen. 

  • Hoe snel kunt u mijn bestelling leveren?

    In de meeste gebieden worden bestellingen dagelijks geleverd, maar het is niet mogelijk om in het weekend bestellingen te ontvangen. Voordat we uw bestelling kunnen verzenden, moeten we ervoor zorgen dat alle vereiste papieren naar ons zijn verzonden. Voor sommige bestellingen moet de ontvangende kliniek ook bepaalde papieren goedkeuren voordat wij uw bestelling kunnen verzenden. 


    Als u speciale behoeften of eisen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen. U kunt er ook voor kiezen om sperma bij ons op te slaan voor toekomstig gebruik. Hier vindt u alles wat u moet weten over verzending. 

  • Hoe vaak kunt u eenheden voor verkoop vrijgeven?

    De meeste donoren hebben elke 2-3 maanden nieuwe eenheden beschikbaar. U kunt ons altijd bellen of schrijven voor meer informatie over de volgende verwachte vrijgave van eenheden van een bepaalde donor.

  • Kan ik gekochte en ongebruikte eenheden aan iemand anders geven?

    Nee, het is niet toegestaan ongebruikte eenheden aan iemand anders te schenken. Alleen de persoon / het paar die de eenheden heeft gekocht, mag de eenheden gebruiken voor behandeling. Als u hier op onze locatie eenheden koopt en opslaat, biedt ons terugkoopbeleid u tot twee jaar na de aankoop de mogelijkheid om eenheden aan ons terug te verkopen tegen 75% van de aankoopprijs. Deze aanbieding is alleen van toepassing als de eenheid/eenheden hier op onze locatie is/zijn opgeslagen, en is exclusief opslagkosten.

  • Kunt u mijn eenheden vervoeren van de ene erkende vruchtbaarheidskliniek naar de andere?

    Nee, helaas kunnen we u niet helpen met het vervoer van eenheden van de ene kliniek naar de andere. Wij verzenden alleen eenheden rechtstreeks van onze spermabank naar uw kliniek. Mocht de kliniek u kunnen helpen met het vervoer, dan is het belangrijk dat we op de hoogte worden gebracht van het vervoer, aangezien we de traceerbaarheid van de eenheden altijd moeten beschermen.

Pregnancy Slot

  • Wat is een pregnancy slot, en waarom heb ik die nodig?

    Een pregnancy slot geeft u het recht om eenheden van een bepaalde donor te gebruiken voor behandeling. Een pregnancy slot garandeert de naleving van nationale en wereldwijde limieten voor het aantal gezinnen dat door elke donor wordt gecreëerd en houdt het aantal zwangerschappen bij.


    Dit betekent dat donorsperma van onze spermabank alleen kan worden verkregen tijdens het voltooien van een pregnancy slot-contract. Dit contract geeft u het recht om een gezin te stichten en te creëren met behulp van de donor in kwestie. Een gezinseenheid wordt geregistreerd in termen van een pregnancy slot die wordt toegevoegd op het moment van bestelling en verzending naar een nieuwe klant. Alleen de bevestiging van de behandelende vruchtbaarheidskliniek van een mislukt behandelingsparcours zal de gezinseenheid weer vrijgeven, zodat onze gezinslimieten altijd worden nageleefd.


    Lees hier meer over ons gebruik van pregnancy slots.

  • Moet ik meer dan één keer betalen voor een pregnancy slot?

    Nee, u hoeft niet meer dan één keer te betalen voor een pregnancy slot. Mocht u bovendien na uw behandeling niet zwanger worden, en u wilt niet doorgaan met verdere behandelingen met eenheden van de gekozen donor, krijgt u een volledige restitutie voor het pregnancy slot.

Vind een donor - Welke informatie is beschikbaar?

  • Waarom kan ik de medische geschiedenis van de donor niet zien in het donorprofiel?

    Om de identiteit van onze donoren te beschermen, verstrekken we de medische informatie die beschikbaar is alleen in het uitgebreide donorprofiel. Op deze manier kunt u de compatibiliteit beoordelen zonder dat de privacy van onze donoren in gevaar wordt gebracht. De donoren zouden bij Born niet worden goedgekeurd als er problemen waren met hun medische geschiedenis.  

  • Waarom zie ik de stamboom van de donor niet in het donorprofiel?

    Al onze potentiële spermadonoren worden streng gescreend om te voldoen aan nationale en internationale normen. Ons toegewijde team van deskundigen evalueert zorgvuldig potentiële spermadonoren en beoordeelt verschillende factoren, waaronder gezondheid, spermakwaliteit, lichaamsbouw en karakter. Om de identiteit van onze donoren te beschermen, verstrekken we de medische informatie die beschikbaar is alleen in het uitgebreide donorprofiel. Op deze manier kunt u de compatibiliteit beoordelen zonder dat de privacy van onze donoren in gevaar wordt gebracht.

  • Kan ik in de toekomst contact opnemen met de donor, en zo ja, hoe?

    De contactopties zijn afhankelijk van het feit of de donor een donor met ID-release of een donor No ID-release is. 


    Als u een donor met ID-release heeft gekozen, kan/kunnen uw kind/kinderen identificatiegegevens over de donor ontvangen zodra het kind de wettelijke leeftijd van het land van behandeling bereikt. Voor het donorkind is het altijd mogelijk om contact op te nemen met de spermabank om deze informatie te ontvangen. Sommige landen beschikken ook over een donorregister waarmee contact kan worden opgenomen om deze informatie te ontvangen.


  • Ik heb moeite met het selecteren van een donor - wat kan ik doen?

    De beslissing over de juiste donor voor uw gezin kan een moeilijke keuze zijn. Vergeet niet dat er geen goede of verkeerde manier is om een donor te kiezen. 


    Bij Born bieden we een uitgebreid profiel van uw donoren, met gedetailleerde informatie over hun gezondheid, fysieke eigenschappen, opleiding en waarden, enz., samen met een babyfoto; vaak zullen er meerdere babyfoto's aan de profielen worden gekoppeld. Het doorlezen van deze profielen kan u helpen bij het zoeken naar een donor.  U kunt onze volledige donorcatalogus hier bekijken. 

Hoe we onze donoren screenen en kiezen

  • Hoe screent u uw donoren?

    We selecteren, testen en screenen onze donoren zorgvuldig op verschillende ziekten, in strikte overeenstemming met de toepasselijke kwaliteits- en veiligheidsnormen zoals uiteengezet in de EU-richtlijnen inzake menselijke weefsels en cellen, en de Deense weefselwet.


    Onze screeningprotocollen zijn in overeenstemming met de regels en aanbevelingen van de Deense gezondheidsautoriteit en de Deense autoriteit voor patiëntveiligheid. Deze richtsnoeren zijn gebaseerd op de vereisten van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) voor spermadonaties die niet van partners zijn.


    Het primaire doel van deze screenings is om donoraanvragers met infectieziekten en ernstige genetische aandoeningen uit te sluiten.


    Een donor moet een uitgebreid screeningproces ondergaan dat in overeenstemming is met onze interne normen en de voorschriften van de landen waarnaar wij verzenden. Onze selectiecriteria omvatten de leeftijd, gezondheid, beoordeling van het risicogedrag van donoren, interviews met donoren, antwoorden op vragenlijsten, overzicht van de medische voorgeschiedenis van de donor en die van zijn familie, een lichamelijk onderzoek, een spermakwaliteitscontrole en een evaluatie door onze specialist in klinische genetica. Dit screeningproces omvat analyse van sperma, bloed en urine om te testen op de kwaliteit van sperma en een breed spectrum van infectieuze en genetische ziekten, alsmede regelmatige controles op seksueel overdraagbare ziekten. 


    Als u nieuwsgierig bent naar de details van ons screeningproces, kunt u meer informatie vinden op onze website: Screening van spermadonor

  • Wat is een GeneMatch?

    GeneMatch is een genetische matching service die de genetische informatie van de donor en de ontvanger vergelijkt om het risico op het doorgeven van genetische aandoeningen aan het kind te minimaliseren. Het is niet voor alle donoren beschikbaar, maar op onze website kunt u zien met welke donoren wij u kunnen matchen.


    Wanneer beide biologische ouders mutaties in hetzelfde gen dragen, kan dit het risico verhogen van het doorgeven van een recessieve genetische ziekte aan toekomstige nakomelingen. Om dat risico te verminderen, bieden wij een uitgebreide genetische test aan genaamd GeneMatch die uw genen screent op meer dan 400 recessieve genetische stoornissen en deze vergelijkt met de genen van uw potentiële donor om een gezondere toekomst voor uw kind en gemoedsrust voor u en uw gezin te garanderen. 


    Meer informatie over GeneMatch vindt u hier.

  • Hoe vaak krijgt u nieuwe donoren?

    We kunnen geen tijdschatting maken van hoe vaak we nieuwe donoren krijgen, omdat het een lang proces is om als donor te worden goedgekeurd. U kunt echter een paar keer per maand nieuwe donoren verwachten. 

  • Wat is CMV en moet ik me zorgen maken over de CMV-status van de donor?

    CMV is een herpesvirus in dezelfde familie als de virussen achter lipblaasjes, genitale herpes en waterpokken. Net als waterpokken raken de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven geïnfecteerd met CMV. CMV-negatieve vrouwen hebben een hoger risico op het oplopen van de infectie tijdens de zwangerschap. Hoewel het risico op het krijgen van CMV via donorsperma als extreem laag wordt beschouwd - en niet bevestigd - kunnen CMV-negatieve vrouwen de voorkeur geven aan sperma van CMV-negatieve donoren. Meer informatie over CMV vindt u op onze website: Screening van spermadonor: ontdek hoe we het doen op onze spermabank (borndonorbank.com)


    Meer informatie over de CMV-status vindt u hier 

  • Is de bloedgroep van de donor belangrijk?

    Bloedgroep kan een factor zijn om rekening mee te houden bij het kiezen van een spermadonor. Als u een negatieve bloedgroep heeft (bijv. O-, A-, B-, AB-), kunt u een spermadonor met een negatieve bloedgroep nodig hebben om complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen, zoals hemolytische ziekte van de pasgeborene. Dit gebeurt wanneer de bloedgroep van de moeder Rh-negatief is en de bloedgroep van de baby Rh-positief, wat kan leiden tot een aanval van het immuunsysteem van de moeder op de rode bloedcellen van de baby. Als u een positieve bloedgroep heeft (bijv. O+, A+, B+, AB+), kunt u meer flexibiliteit hebben bij het kiezen van een donor met een positieve of negatieve bloedgroep.


    Het is belangrijk om een beroepsbeoefenaar uit de gezondheidszorg of een reproductieve specialist te raadplegen om te bepalen of bloedgroep een relevante factor is in uw specifieke situatie en om ervoor te zorgen dat eventuele risico's adequaat worden aangepakt.

  • Heeft u exclusieve donoren, en wat zijn hun gezinslimieten?

    Wij bieden exclusieve donoren wiens monsters beperkt zijn tot een klein aantal gezinnen. Bij Born hebben we twee typen exclusieve donorcategorieën. Een met een wereldwijde gezinslimiet van 1 en een andere met 5 (1 gezin in maximaal 5 landen). Als u meer wilt weten over onze exclusieve donoren, kunt u daarover direct contact met ons opnemen. 

    EXCLUSIEVE DONOREN

Prijzen voor donorsperma

  • Hoeveel kost het om eenheden bij u te bestellen?

    Prijzen kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Donoren met ID-vrijgave zijn bijvoorbeeld duurder dan donoren zonder ID-vrijgave, en de prijzen variëren ook afhankelijk van motiliteit - wat betekent dat een MOT20-eenheid duurder is dan MOT5. Bekijk hier een overzicht van al onze prijzen op onze website:

  • Zijn de prijzen op de website inclusief btw?

    Nee, de prijzen op de website zijn exclusief btw. Hoeveel btw er aan het einde van het bestelproces aan uw bestelling wordt toegevoegd, is afhankelijk van het land van verzending. Bij het bestellen van eenheden voor opslag geldt Deense btw (25%), aangezien de eenheden hier in onze vestiging in Denemarken worden opgeslagen.

  • Kan ik korting krijgen?

    Sommige van onze partnerklinieken hebben kortingscodes ontvangen die ze met hun patiënten mogen delen. Neem contact op met uw kliniek om te zien of zij u een kortingscode kunnen aanbieden.

Share by: