Bekijk ons strenge selectieproces voor donoren.
Onze donoren worden streng gescreend om te voldoen aan de hoogste normen van de Deense gezondheidsautoriteit, de Deense autoriteit voor patiëntveiligheid en de EU-richtlijn inzake weefsels en cellen.
Ons ervaren team van gezondheidswerkers, specialisten en laboratoriumtechnici passen ook onze eigen strenge selectiecriteria toe door te screenen op gezondheid, spermakwaliteit, lichaamsbouw en karakter. Slechts 3% van de donoraanvragers wordt uiteindelijk geselecteerd - zodat je kunt kiezen uit uitzonderlijk sperma.
Lees verder voor een gedetailleerd overzicht van enkele tests en evaluaties die we uitvoeren.
Bij de eerste evaluatie zorgen we ervoor dat aan deze factoren wordt voldaan:
Aanvragers moeten ook instemmen met het volgende om als donor te kunnen optreden:
Als volgende stap vragen we bloed- en urinemonsters om te screenen op de volgende infectieziekten: :
Onze artsen zullen vervolgens de medische geschiedenis van de aanvrager bekijken en het volgende screenen:
Deze evaluatie behelst een lichamelijk onderzoek door een arts en een beoordeling door een specialist in klinische genetica.
Zelfs nadat we een donor accepteren, worden alle donormonsters in quarantaine geplaatst en wordt de donor opnieuw getest op HIV, (HTLV-I & II), hepatitis B-oppervlakteantigeen, hepatitis B-kernantilichaam, hepatitis C viraal antilichaam, syfilis, CMV IgG/IgM, gonorroe en chlamydia voordat het gedoneerde sperma beschikbaar wordt gesteld voor gebruik.
Zodra een donor is geaccepteerd in ons programma, evalueren we regelmatig zijn gezondheidstoestand. Actieve donoren worden eenmaal per jaar fysiek onderzocht en elke 2-3 maanden op infectieziekten getest.
Voor elke donatie vullen donoren een vragenlijst in over risicogedrag en risicofactoren.
We selecteren en screenen onze donoraanvragers volgens de kwaliteits- en veiligheidsnormen die zijn vastgelegd in de EU-richtlijnen betreffende menselijke weefsels en cellen, en zoals geïmplementeerd in de Deense wetgeving inzake weefsels en cellen.
Dit betekent dat al onze donoren grondig worden gescreend en getest door ons team van ervaren gezondheidswerkers en medische specialisten. Wij volgen altijd de aanbevelingen van de Deense Patiëntenveiligheidsautoriteit/Gezondheidsautoriteit, de interne normen van de Spermabank en de richtlijnen/voorschriften in de landen waarnaar verzonden wordt, zoals (maar niet beperkt tot) de HFEA, SOSFS en BfArM.
Genetische tests (autosomale recessieve ziekten), waaronder, maar niet beperkt tot:
Eerste tests
Tests bij vrijgave
Aangezien sperma een biologisch materiaal is, kunnen we het risico van overdracht van een erfelijke of besmettelijke ziekte niet volledig uitsluiten. Onze uitgebreide screening en tests volgens de hoogste klinische normen verminderen dit risico echter aanzienlijk.
Human cytomegalovirus
Humaan cytomegalovirus (HMCV, vaak bekend als CMV) is een herpesvirus in dezelfde familie als de virussen achter lipblaasjes, genitale herpes en waterpokken. Net als waterpokken worden de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven geïnfecteerd met CMV. CMV blijft latent in het lichaam, waar het gereactiveerd kan worden. Het wordt opgelopen via lichaamsvloeistoffen - zoals zoenen of geslachtsgemeenschap, en het is niet mogelijk om er tegen te vaccineren.
Waarom testen we onze donoren op CMV?
CMV-infecties zijn meestal niet gevaarlijk. Maar als een vrouw tijdens een zwangerschap een primaire CMV-infectie krijgt - of in zeldzame gevallen een reactivering - bestaat het risico dat het virus op de foetus wordt overgedragen. In de meeste gevallen heeft dit geen invloed op de gezondheid van de baby. In zeldzame gevallen kunnen er echter complicaties optreden.
CMV-negatieve vrouwen hebben een hoger risico op het oplopen van de infectie tijdens de zwangerschap. Hoewel het risico op het krijgen van CMV via donorsperma als extreem laag wordt beschouwd - en niet bevestigd - kunnen CMV-negatieve vrouwen de voorkeur geven aan sperma van CMV-negatieve donoren. We raden je echter aan om met je arts of vruchtbaarheidsspecialist te praten over CMV en je eigen CMV-screening voordat je beslist of je dit in je donorkeuze wilt meenemen.
Hoe worden donoren getest op CMV?
We screenen donoren op primaire CMV-infecties om het risico op CMV in het sperma aanzienlijk te minimaliseren. Tijdens een primaire infectie vormen de immuuncellen van het lichaam antilichamen – ook bekend als immunoglobulinen (Ig.) Immunoglobulinen IgM worden gevormd tijdens een primaire infectie en verdwijnen na een paar weken, terwijl immunoglobulinen IgG in het lichaam blijven. We testen donoren op de aanwezigheid van IgM en IgG vóór de vrijgave van elke sperma-eenheid. Als een donor positief test op IgM, wat wijst op een primaire infectie, verwijderen we de sperma-eenheid.
De volledige lijst van CMV-negatieve donoren
Bijgewerkt: 23.01.2023
Donoren:
Vind ons op
Andere locaties
Boulevarden 6, 1e verdieping, 9000 Aalborg
Ole Suhrs Gade 19, begane grond, 1354 Kopenhagen
Havnegade 18, 1e verdieping, 5000 Odense
Ma:
Di:
Wo:
Do:
Vr:
Za - Zo:
9:00 - 15:45
9:00 - 19:00
9:00 - 15:45
9:00 - 19:00
9:00 - 15:15
Gesloten
Sluitingsdagen Pasen 2025: De laatste dag voor het verzenden van bestellingen vóór Pasen is 15 april. Houd er rekening mee dat er vertragingen kunnen optreden vanwege de feestdagen. Bestellingen die op 15 april worden verzonden, komen mogelijk pas op 22 april aan bij uw kliniek. Ons kantoor is gesloten op de volgende data: 17 april, 18 april en 21 april.